Dayanma Diren – Aylık Tefrikası*

*Bu yazı #dayanmadiren adına “evvel zaman söylenceleri”nde yayınlanmıştır. Aylık tefrikalar ve daha fazlası şubat ayından itibaren dayanmadiren.org adresinde yayımlanacaktır.

Biz; zor zamanlarda hakikatin, belleğin peşine düşmüş bir kaç arkadaş olarak (bir de) güç veren iyi eylemlerin dayanışma pratiklerini izlemeye karar vermiştik. “Nedir bu iyi eylem?” diye çok kafa yorduk. Kastımız bireylerin parlatıldığı, hakkın silikleştiği iyilik değildi elbette. İyi eylem eşitsiz olana, sesi çıkmayana, görmezden gelinene, çetin koşullar ve baskı altında giderek kırılganlaşana yönelen dayanışmacı incelikti ve mücadele etmenin bir biçimiydi. Büyük harflerle değil, inceliklerle inşa edilendi iyilik. Bir Gülten Akın dizesi gibi.

Kelime karşılığını birlikte bulabilmeyi dileyerek bu tür eylemlere bakarken, kendimiz de yollarını inşa etmeye çalışıyoruz. Eşitsizliğe tahammülü arttıran bir iyiliğin değil, direnmenin bir biçimi olan iyi eylemin peşindeyiz.

Bu gayretle masallı bir ocak takvimi hazırladık. Robin’in kuş gözlemleriyle eşlik ettiği Ocak ayının teması “Başlangıçlar”. Robin’in konduğu takvime, belirli günlere alternatif belirsiz günler ekledik. Aşağıda Robin’in Kuş gözlemlerini ve Ocak ayı takvimini bulabilirsiniz.

Robin’in Kuş Gözlemleri – Ocak

Robin tam 6 yaşındaydı. Adını kuşları çok seven anneannesi koymuştu. Anne ve babasından farklı olarak o da anneannesi gibi kuşları çok seviyordu. Üstelik kuşları sevmeyi çok ciddiye alıyordu. Bu yüzden ona gülenler, bu coşkulu sevgisini anlamayanlar olsa da o ciddiyetinden taviz vermiyordu.

Kızılgerdan

Henüz okula başlamamıştı ama anneannesinin kuş ansiklopedisinden okuma ve yazmayı öğrenmişti. Her sabah, kuşların öttüğü saatte kalkar, en güzel kıyafetlerini özenle giyer kırmızı rugan ayakkabılarını parlatır kuşları takibe çıkardı. Kuşlar için süslenmeyi çok severdi. Kuşları izlemeyi anneannesinden öğrenmişti. Yan yana geldiklerinde birlikte kuş resimleri yapar, kuşlar üzerine kitapları karıştırır uzun uzun sohbet ederlerdi.

Robin’in küçük bir defteri vardı. Bu deftere kuşlarla ilgili notlarını alıyordu. Defterin ilk sayfasında kızılgerdan vardı. Kızılgerdanla ilgili şu notları almıştı.

5  Ocak 2021
Bugün bir kızılgerdan gördüm. Beni görünce kaçtı. Sonra çitlere kondu. Göğsünde portakal rengi tüyler var. Kızılgerdanları çok seviyorum. Gövdeleri yusyuvarlak. Bacakları kürdan gibi. Uzun süre izledim onu. 

10 Ocak 2021 
Bugün anneannemden kızılgerdanlara narbülbülü de dendiğini öğrendim. Bu yüzden şakıyor olmalılar.

21 Ocak 2021
Bugün bahçeye kızılgerdan geldi. Annem bahçede uğraşırken, o da çıkan solucanların peşindeydi.

Robin’in Kuş Gözlemleri Şubat ayında dayanmadiren.org’da devam edecek.

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s